BILENIA

Däckbyte – Viktiga datum inför däckskifte

Att man ska ha bra däck på bilen är inget nytt men att hålla koll på alla datum och vad som gäller kring sommardäck och vinterdäck är inte alltid helt enkelt. Speciellt inte om du har köpt ny bil som kanske har dubbdäck istället för dubbfria däck så är det inte solklart att du vet när det är dags för däckbyte. Här nedan har vi samlat alla viktiga datum inför däckskiftet.

Vinterdäck datum (1 december – 31 mars)

I Sverige är det lag på att ha vinterdäck mellan 1 december – 31 mars när vinterväglag råder. Vinterväglag kan vara snö, is eller frost på vägen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig.

Dubbdäck (1 oktober – 15 april)

Det är tillåtet att använda dubbdäck 1 oktober – 15 april. Skulle det vara vinterväglag annan tid än detta får du använda dubbdäck även då.

Sommardäck datum (1 april – 30 november)

Från 1 april till 30 november är det tillåtet att köra med sommardäck om det inte råder vinterväglag. Observera att i början av april och slutet av november kan vädret snabbt skifta och det är polisen som avgör om det råder vinterväglag där du kör eller inte.

Kan man köra med vinterdäck på sommaren?

Det är inte olagligt att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, men det är ett dåligt alternativ. Dubbfria vinterdäck har längre bromsträcka på våt asfalt och även väggreppet kan bli sämre. Du får inte köra med dubbdäck på sommaren om det inte råder vinterväglag.

Tips inför däckbytet

1. Införskaffa bra och rätt verktyg, exempelvis en rejäl mutterdragare eller ett fälgkors. Se också till så att du har en bra domkraft. Ta också fram eventuella låsbultar.

2. Parkera bilen plant och så att du inte står på en olämplig plats när du har hissat upp bilen.

3. Byt bara ett hjul i taget och säkerställ att du drar åt muttrarna ordentligt med en momentnyckel eller fälgkors.

4. Märk däcken med fram, bak, höger, vänster så att du enkelt kan rotera däcken nästa säsong.

5. Fyll också på med luft i däcken så att du har rätt däcktryck, se instruktionsboken eller på insidan av förardörren.