BILENIA

Nybilsgaranti – Checklista inför bilköp

Ska du köpa en ny bil med nybilsgaranti och undrar vad som ingår? När du köper en ny bil ingår vanligtvis en nybilsgaranti. Tiden för garantin kan skilja sig mellan biltilverkare men det som historiskt sett har varit vanligt är 2 års nybilsgaranti. Vissa biltillverkare erbjuder 5, 7 eller 9 års nybilsgaranti. Det finns dock saker man behöver veta gällande nybilsgaranti, t.ex. som att allt ingår inte i nybilsgarantin. Slitagedelar som bromsar m.m. behöver inte täckas av nybilsgarantin.

Vad ingår i nybilsgarantin?

Det som vanligtvis ingår i en nybilsgaranti är fel som kan uppstå under garantitiden eller som har funnits sedan leverans. Det kan vara delar som ska hålla mer än 2 år som går sönder under de första 2 åren om inte bilen har använts på ett onormalt sett. Det kan även vara elektronikfel som problem med stereo, navigation osv som normalt sett täcks av nybilsgarantin. Även bromsar och liknande som inte fungerar som dom ska brukar täckas av nybilsgarantin. Det som vanligtvis inte ingår är service eller liknande i nybilsgarantin. Då är det antagligen ett serviceavtal du behöver skaffa. Vissa bilhandlare ger gratis service de första åren, men det har ingenting med nybilsgarantin att göra.

Om något händer under garantitiden

Om något händer med din bil under garantitiden så är det upp till dig att informera bilhandlaren om detta. Detta bör du göra så fort som möjligt för att få det på garantin och så att inget annat går sönder på grund av detta. Om du upptäcker ett fel så bör du ta kontakt med bilhandlaren så fort som möjligt för att boka in en felsökning. Det är först efter denna som du får reda på vad som eventuellt är fel och om det ingår i garantin eller inte.

Checklista när du köper ny bil

Detta är några saker du bör ta reda på när du köper ny bil och vad som ingår i nybilsgarantin.

1. Läs garantivillkoren noga och se vad som ingår i denna samt hur länge det ingår. Var noga också med att kolla när bilen togs i trafik för det är oftast startdatumet för nybilsgarantin. Även om bilen är ”ny” hos handlaren men den har stått ett år där så kan delar av nybilsgarantin redan ha försvunnit.

2. Om du ska sälja din bil som har nybilsgaranti, kolla att det även går att föra över till nästa ägare.

3. Om något har blivit reparerat under garantitiden ska detta ha blivit utfört av en auktoriserad bilverkstad och det ska finnas dokumenterat. Så fråga om något har blivit reparerat på bilen om du köper en bil som fortfarande har nybilsgaranti kvar.