BILENIA

Byta bil? Tänk på det här

Är det dags att byta bil? Att byta bil är inte alltid så enkelt, ofta kanske man behöver tänka ett steg längre än vilket behov man har just idag. Kanske har man ett ny boende på gång, familjen växer eller ett annat arbete. Vissa saker är svåra att förutsee och ibland ändras behovet ganska snabbt och man behöver byta bil. Det viktigaste när man byter bil är i grunden att välja en bil som passar ens behov och ekonomi. Men det finns lite olika saker som är bra att tänka på innan du byter bil.

Byta bil med lån?

Har du en bil med lån idag? Säljer du bilen privat så behöver du antagligen lösa lånet innan du kan sälja bilen, förutsatt att nya ägaren inte kan ta över lånet eller löser det åt dig. Byter du bil hos en bilhandlare så brukar bilhandlaren kunna lösa lånet åt dig och föra över mellanskillnaden till dig.

När är det bäst att byta bil?

Det här beror självklart på många olika faktorer men att byta bil för ofta är sällan bäst ekonomiskt, speciellt inte om det handlar om nya bilar som vanligtvis tappar mest i värde år 1-3. Det man också ska tänka på är att bilar vanligtvis blir lite dyrare i drift efter 3 år då det krävs helförsäkring, mer omfattande service och slitagedelar som däck, bromsar m.m. kan behöva bytas. I vissa fall kan det vara mer värt att behålla bilen i 6-7 år snarare än 2-4 år. Vill man ha ett enkelt och smidigt bilägande så är det oftast praktiskt att byta bil vart trejde år innan alla dessa reparationer, service och helförsäkring kommer. Det är också ganska vanligt bland oss svenskar att man behåller samma bil i ca 3 år.

Byta in bil hos bilhandlare

Att byta in sin bil hos en bilhandlare som antingen säljer din bil genom bilförmedling eller bara byter in den och du väljer en ny bil är oftast väldigt enkelt. Det finns också bilhandlare som köper din bil utan att du behöver köpa en ny bil själv, det kan dock vara så att du får ett bättre pris på ett inbyte om du köper en ny bil hos samma bilhandlare. Det du alltid kan göra först innan du tar det beslutet är att värdera din bil, det kan du göra enkelt online och få en prisindikation på din bil.

Går det att byta in en bil med fel?

Det går självklart att byta in en bil med fel, det man ska tänka på är att bilhandlaren kommer ta höjd för detta och det hade kanske varit billigare för dig att åtgärda felen innan du byter in bilen.

Checklista inför ett bilbyte

1. Tänk noga igenom vilket behov du har för bilen, hur långt ska du åka, är ni en familj som behöver bilen osv. Försök också att tänka flera år fram i tiden och fundera hur behovet kan se ut då.

2. Vad får bilen kosta? Det här är väldigt viktigt att gå igenom innan för att filtrera ut vilka bilar som kan vara aktuella. Gör gärna en budget och kalkyl på vad bilen får kosta.

3. Värdera din nuvarande bil för att se hur mycket du får i inbyte, kanske räcker det till ett byte rakt av eller som kontantinsats för den nya bilen.

4. Se till att få rätt betalt för bilen, men fundera också på hur mycket tid och energi du vill lägga på försäljningen eller om du vill att en bilhandlare sköter det åt dig.

5. Gå igenom din bil och säkerställ att den inte har allvarliga brister eller fel. Se också över så att all service är utförd.