Hur köper man en bil utan att vara expert?

Att köpa en bil idag med dagens teknik är inte alltid helt enkelt, speciellt inte om man inte är expert just på den bilmodellen eller vilka vanliga fel man ska se efter. Idag är det inte heller lika enkelt att upptäcka fel på en bil då det mesta är elektroniskt och behöver kollas med hjälp av en dator. Går du i bilbytartankar men tycker att det är svårt att veta om du gör ett bra köp eller inte? Med vår långa erfarenhet har vi här samlat våra bästa tips för att du ska känna dig trygg när du ska köpa bil

Jämför olika bilmodeller - ditt behov

Det första steget är faktiskt att bestämma sig för vilken bilmodell man är intresserad av. Här är det viktigt att dels tänka långsiktigt men också fundera på ens behov. 

Kombi, SUV, eller småbil?

Behöver man en större bil för att man är en stor familj så är det bra att titta i segmentet för kombi-bilar eller stora suv:ar. Är du ensam kan det vara mer ekonomiskt med en mindre bil som drar mindre bränsle och kanske även är billigare i försäkring, service m.m. 

Automat eller manuell? Specifika funktioner?

Kör du mycket i stadstrafik så kanske det är automatväxlad man vill ha och specifika funktioner som farthållare och navigation. 

Bränsle

Det är även i det här skedet man bestämmer sig för kanske den viktigaste detaljen, vilket bränsle ska bilen ha. Här är det viktigt att dels tänka på vilket körmönster man har men också vilja möjligheter som finns för att kunna ladda en elbil eller laddhybrid. Har man inte möjlighet att ladda och kör längre sträckor kan en Dieselbil vara mer fördelaktigt ur det perspektivet. Det som är viktigt att tänka på här är att årsskatten påverkas kraftigt beroende på om det är diesel och bensin samt vilken effekt motorn har. 

Miltal och årsmodell

Det här kommer garanterat påverka kostanden på bilen men också driftskostnaden för bilen. En äldre bil med fler miltal kommer vara dyrare i reparation och kanske även service om det är delar som behöver bytas. Kolla därför upp vilka servieintervaller som är för just den bilen du är intresserad av. 

Totalkostnad

När man köper en bil ska man inte stirra sig blind på inköpspriset utan det gäller att räkna på totalkostnaden. Där brukar man räkna med bränsle, servie, skatt och försäkring samt slitage på bilen. Det är totalkostnaden som avgör om bilen är prisvärd eller inte. 

Glöm inte bilens historik

Att kolla bilens servicehistorik och skadehistorik är viktigt för att se slitage på bilen samt se om den har följt rekommenderade servieintervaller och reparationer. Detta är extra viktigt på äldre bilar som har gått längre och kräver mer underhåll. En nyare bil har oftast bara oljebyten de första åren. 

Kolla skicket på bilen

Bilens skick är viktigt att kolla på för att kunna se hur framtida reparationer m.m. kan inträffa. Är bilen välskött utan skador kommer den antagligen att vara billigare att äga framöver. 

Osäker?

Kontakta oss så hjälper vi dig med att köpa bil eller om du vill sälja din bil

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK