Går du i tankar om att sälja bilen men är osäker på hur du ska gå tillväga? Lugn, du är inte ensam om detta. På senare tid har det blivit svårare att sälja sin bil privat dels med tanke på att priserna har gått upp på begagnade bilar men också eftersom det finns så många olika plattformar och metoder att sälja sin bil på. I den här artikeln går vi igenom det viktigaste du måste tänka på innan du ska sälja din bil, vilka fallgropar du ska undvika och vilken metod som kanske passar dig bäst. 

Tips när du ska sälja bilen privat

Funderar du på att själv sälja bilen via t.ex. blocket eller facebook marketplace? Då finns det några saker du bör tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt. 

1. Värdera bilen för att få rätt prisbild hur mycket du bör kunna få för din bil. Du kan också jämföra likvärdiga bilar för att se vad dessa säljs för. 

2. Skapa en bra annons med bra bilder. En bra annons med bra bilder på bilen är idag en hygienfaktor, det går inte att lägga upp en annons med 1-2 halvdåliga bilder. Köparna vill se flera bilder, både utvändigt och invändigt för att se detaljer. 

3. Sälj vid rätt tidpunkt kan vara avgörande för om du får bra pris eller inte. Det är inte alltid man kan välja detta men även bilar säljs under säsong. T.ex. kan det vara så att har du en sportbil kanske den är lättare att sälja och få ett bra pris för under våren/sommaren kontra vintern. 

4. Säkerställ att bilen är servad, skattad och besiktad samt att alla relevanta papper finns på bilen. Då undviker du eventuella tvister och problem som kan tillkomma efteråt. Var noga med att du som säljare har ett ansvar att berätta eventuella fel på bilen. Se också till att tvätta och städa bilen så att du kan ge ett bra intryck både för bilderna men också när potentiella köpare vill se bilen och provköra. 

5. Var noga med att skriva kontrakt och lösa betalningen på ett smidigt sätt om du säljer din bil privat. 

Sälj bilen via bilförmedling eller auktion?

Något som har blivit mer vanligt på senare tid är att låta en bilhandlare hjälpa till att sälja bilen genom bilförmedling. I det här fallet så sköter bilhandlaren allt med försäljning samtidigt som att du kan använda bilen tills den är såld. Använder du dig av den här metoden så tar bilhandlaren allt om allt ifrån tvätt, fotografering, annonsering till att hitta köpare och genomföra försäljningen åt dig. Du får ofta ett uppskattat försäljningspris som bilhandlaren ska göra sitt yttersta för att ge dig. Förhoppningsvis kan du med hjälp av bilförmedling både få en enklare bilförsäljning men också ett högre pris. 

Det finns även metoder för att sälja via auktion där man skapar en budrunda på bilen. Det kan också vara en enklare metod för att sälja bilen om man vill att någon annan sköter allt det praktiska runt försäljningen. 

Bilhandlare som köper din bil

Det finns också bilhandlare som köper din bil och sedan själva säljer den. Den här metoden är antagligen den enklaste metoden och går snabbast. Så vill du göra en snabb affär så är detta antagligen den snabbaste metoden. Det kan dock skilja sig i hur mycket betalt du får för bilen här jämfört med om du använder dig av bilförmedling, här behöver bilhandlaren ha viss margial på att sen själv kunna sälja bilen beroende på hur lättsåld den är och hur länge den behöver stå i bilhandlarens lokaler.

Vad ska jag välja för metod när jag ska sälja min bil?

Vill du ha så smidig försäljning av din bil som möjligt men samtidigt få så bra betalt som möjligt så är oftast bilförmedling ett bra alternativ. Har du en äldre bil som inte är värd så mycket kan det vara enklare att sälja den privat om du har tiden och kunskaperna kring att sköta hela försäljningen själv. En nyare och dyrare bil kan oftast bli svårare att sälja privat eftersom att köparen inte har några garantier när man köper privat. Köper man bilen av en bilhandlare är bilhandlaren skyldig att ge garantier efter de regler som finns. 

 

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK