Gå tillbaka till webbplatsen

Hur mörk solfilm får man ha?

Hur mycket toning på dina rutor får du egentligen ha? Vi reder ut!

· Solfilm

En fråga som ofta dyker upp i samband med solfilm är hur mörk solfilmen får vara. I Sverige och EU finns det idag regler som definerar hur mörk solfilm du får ha samt vart den får finnas på bilen. Det skiljer t.ex. på hur mycket solfilm du får ha i synfältet och på dina rutor längst bak på bilen. Hos oss kan du känna dig trygg på att vi hjälper dig med solfilm i Stockholm som följer regelverket. 

Vad säger lagen om solfilm i Sverige?

I stora delar av Europa och Sverige är det lagligt med solfilm bakom föraren i den utsträckning man önskar. Det man ska vara noga med är hur mycket solfilm man har i synfältet samt framrutorna, där finns det lagar i Sverige som reglerar detta. Fönsterutor vid förarens sittplats, dvs i synfältet ska ha en genomsläppshet av ljus på minst 75% vid vindrutan och 70% på annan ruta. Detta defineras hos transportstyrelsen i deras föreskrifter (TSFS 2013:63, kap.31, § 10). 

Vad händer om jag kör runt med Solfilm på förarrutorna som är mindre än 75%?  

Eftersom det är en trafikföreskrift riskerar du att få böter om du blir stoppad av polisen i en flygande besiktning. Du riskerar också att bli tvungen att ta bort solfilmen om den inte uppfyller föreskrifterna. 

Viktigt att välja rätt solfilm

Dessa regler finns av flera anledningar men en viktig sak att tänka på är att välja rätt solfilm så att du faktiskt har bra sikt ut ur bilen när det exempelvis är vinter och mörkt. Har du för mörk solfilm riskerar du att ha sämre sikt utåt vilket är en trafikfara. Kontakta oss på Bilenia så hjälper vi dig att välja rätt solfilm för din bil. 

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK