Gå tillbaka till webbplatsen

Hur mörk solfilm får man ha?

Hur mycket toning på dina rutor får du egentligen ha? Vi reder ut!

· Solfilm

En fråga som ofta dyker upp i samband med solfilm är hur mörk solfilmen får vara. I Sverige och EU finns det idag regler som definerar hur mörk solfilm du får ha samt vart den får finnas på bilen. Det skiljer t.ex. på hur mycket solfilm du får ha i synfältet och på dina rutor längst bak på bilen. Därför är det viktigt att känna till vilka regler och lagar som finns innan du väljer att sätta solfilm på din bil. Är du osäker på hur du ska göra så tveka inte att hör av dig till oss. Hos oss kan du känna dig trygg på att vi hjälper dig med solfilm i Stockholm som följer regelverket. 

Vad säger lagar och regler om solfilm i Sverige?

I stora delar av Europa och Sverige är det lagligt med solfilm bakom föraren i den utsträckning man önskar, med några undantag såklart. Det man ska vara noga med är hur mycket solfilm man har i synfältet samt framrutorna, där finns det lagar i Sverige som reglerar detta. Detta är för att inte sikten ska bli dålig vid mörker och andra svåra väderförhållanden. Har du för mörka framrutor som påverkar din sikt negativt så är det antagligen förbjudet. Fönsterutor vid förarens plats, med andra ord i synfältet ska ha släppa igenom ljus på minst 75% vid vindrutan/framrutan och 70% på annan ruta, sidorutorna vid föraren och passageraren. Detta defineras hos transportstyrelsen i deras föreskrifter.  

Vad händer om jag kör runt med Solfilm på förarrutorna som är mindre än 75%?  

Eftersom det är en trafikföreskrift riskerar du att få böter om du blir stoppad av polisen i en flygande besiktning. Du riskerar också att bli tvungen att ta bort solfilmen om den inte uppfyller föreskrifterna och sedan besikta bilen på nytt igen. Det kan med andra bli en dyr historia om du inte följer de regler som finns när det kommer till solfilm. Därför rekommenderar vi att du inte tonar dina rutor för mörkt. Det finns en anledning till att dessa regler finns, det är för din och andras säkerhet i trafiken. 

Kan vara jobbigt att ta bort solfilm 

Är det så att du har satt på felaktig solfilm som kanske är för mörk så kan man sjävklart ta bort den och lägga en ny. Dock kan det vara ganska pilligt och tidskrävande att få bort den själv så detta är också en anledning till att välja rätt från början.

Viktigt att välja rätt solfilm

Dessa regler finns av flera anledningar men en viktig sak att tänka på är att välja rätt solfilm så att du faktiskt har bra sikt ut ur bilen när det exempelvis är vinter och mörkt. Har du för mörk solfilm riskerar du att ha sämre sikt utåt vilket är en trafikfara. Kontakta oss på Bilenia så hjälper vi dig att välja rätt solfilm för din bil. 

 

 

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK