Gå tillbaka till webbplatsen

Besiktningsperiod -
När ska jag besikta bilen?

Innan 2018 så var det ens slutsiffra i regnummret som definerade när man skulle besikta bilen. Detta har ersatts av nya besiktningsperioder eller även kallat besiktningsdatum som sträcker sig över flera månader och baseras på när bilen togs i trafik. Du har ett sista datum när bilen ska vara besiktad. Det är också idag viktigt att man själv ansvarar för när det är dags att besikta bilen. Som tur är så brukar de olika besiktningsbolagen vara flitiga i att skicka ut marknadsföring och erbjudanden om när man ska besikta bilen. Ska du sälja bilen är det viktigt att besikta bilen innan det om det börjar närma sig besiktning, på så sätt kan du få mer betalt för din bil och vet om eventuella fel. 

Besiktningsperiod eller besiktingsdatum

Idag använder man inte begreppet besiktningsperiod i samma utsträckning utan pratar mer om ett sista besiktningsdatum när bilen ska vara besiktad som senast. För en ny bil så är det 36 månader efter att bilen togs i trafik och efter den första besiktningen är det 24 månader till besiktning nummer två. Efter detta så ska bilen besiktas senast efter 14 månader. Du kan kolla när din bil ska besiktas hos transportsstyrelsen här

Besiktningsperiod slutsiffra

Tidigare så pratade man om sin slutsiffra i regnumret som definerade vilken besiktningsperiod man hade. Detta togs bort 2018 och har ersatts av ett sista datum för när bilen ska vara besiktad. Idag skickar inte transportstyrelsen ut någon information om när bilen ska besiktas utan det är helt eget ansvar att hålla koll på detta. Men ska du köpa bil eller planerar att sälja din bil är det viktigt att du själv har koll på om bilen har besiktats eller ska besiktas i närtid.

Besikta i tid - undvik körförbud

Om du inte besiktar din bil i tid får du automatiskt körförbud på bilen. Då får bilen enbart köras kortare sträckor till verkstad eller besiktningsanläggning. Så var noga med att besikta bilen i tid för att undvika ett eventuellt körförbud. Självklart kan man också få körförbud om bilen har så pass allvarliga brister att det anses som en trafikfara. Var därför noga med att underhålla din bil och var noga med att lämna in den på besiktning. Det är trots allt så att din bil måste vara säker ute i trafiken både för dig själv och andra medtrafikanter. 

Alla inlägg
×

Nästan klar...

Vi har precis skickat ett mejl till dig. Klicka på länken i e-postmeddelandet för att bekräfta din prenumeration!

OK